Het thema van de dag: gedrag

Op dinsdag 23 mei was het allereerste Functioneel Beheer Kennisfestival door dagvoorzitter Daniël E. Brouwer. In een uitverkocht Koninklijke Burgers’ Zoo & Safari Meeting Centre ontvingen we 500 vakgenoten, die we graag willen inspireren en verbinden. #fbk2023.

Het thema van deze editie van het kennisfestival door en voor functioneel beheerders is gedrag. Functioneel beheer draait steeds meer om stakeholdermanagement, draagvlak creëren en ondersteuning bieden tijdens implementaties. Een succesvol functioneel beheerder weet namelijk met een gezonde dosis kennis van de psychologie gedragsverandering in de omgeving te realiseren.

In het auditorium heet Daniël E. Brouwer alle bezoekers van harte welkom. De zaal zit goed vol, hier en daar nog een vrije stoel. Opvallend veel teams aanwezig. Daniël vertelde o.a. over de totstandkoming van Het Handboek voor de Functioneel Beheerder. Wist jij bijvoorbeeld dat die herkenbare rode rand van Hét Handboek handgeverfd wordt in België? Het thema van dit eerste Kennisfestival is gedrag.

“Ben jij je als functioneel beheerder er bewust van het feit dat je gedrag van anderen kunt beïnvloeden?”

De sprekers

Hieronder vind je meer informatie over de sprekers van de plenaire sessies die de bezoeker van het functioneel beheer kennisfestival mee hebben genoegen in een bijzonder onderwerp: gedrag. Zij zijn de absolute experts als het gaat om gedrag.

Onderzoeker en schrijver

Pacelle Van Goethem

Pacelle Van Goethem is onderzoeker en schrijver. Met haar methode kan persoonlijke overtuigingskracht -en die van organisaties en plannen- direct vergroot worden. Hoe werkt ‘overtuigingskracht’ en hoe kunnen we beïnvloeden verklaren? Om hier dieper in te kunnen duiken, vertelt Pacelle kort hoe de hersenen werken. De taken van de prefrontale cortex (de denkende hersenen), de hippocampus (intuitieve herkenning) en de amygdala (negatieve herinneringen) komen kort voorbij. Nu begrijp je waarom je onder stress meer moeite hebt om na te kunnen denken. En realiseer je je dat een ontspannen sfeer helpt om een ander te overtuigen.

We onderscheiden drie overtuigingsstijlen: de autoriteit, de vriend en voorbeeld. Aan de hand van sprekende voorbeelden is de zaal in staat stijlen te herkennen. Van nature zal de ene stijl je meer liggen dan de ander.

Pacelle sluit af met een tip voor elke overtuigingsstijl. De autoriteit kan de instant drama techniek toepassen (“Hou je hoofd stil als je probeert te overtuigen.”), de vriend-stijl floreert als je een compliment uitdeelt. Tenslotte de voorbeeldstijl: heb lef, durf cool of ‘anders’ te zijn. “Soms weet je het gewoon beter. Dus laat van je horen.”

Bij het verlaten van de zaal waren “Wat herkenbaar”, “Dit ga ik meteen proberen toe te passen” veelgehoorde eerste reacties.

specialist in hybride werken

BREGJE SPIJKERMAN

Bregje Spijkerman is dé specialist in hybride werken: de nieuwe manier van werken.

Navraag in de zaal leert: Hybride werken werkt effectiever, het is meer resultaat gericht. De overgrote meerderheid zegt: “Hadden we dit maar eerder ontdekt.” Toch signaleren we ook een nadeel: Hybride werken heeft effect op onze verbondenheid. We voelen ons minder verbonden.

Verbinding creëren is essentieel. Immers, je gezien voelen is belangrijker voor het gevoel van verbondenheid dan gezien worden. Dus, wil je een gedragsverandering bewerkstelligen, realiseer je dan dat we groepsdieren zijn. We willen geaccepteerd worden door de groep. Samenwerken zit weliswaar in ons dna, maar o.a. door de prestatiedruk zijn we dat samenwerken een beetje verleerd.

Interactie is essentieel voor een goed presterend team. Er zijn handige tools om de interactie van je team in kaart te brengen. Autonomie, competentie en relaties zijn basisbehoeften en dienen in balans te zijn. Benjamin Waber’s decoding workforce is heel interessant om eens te lezen als je hier meer over wil weten.

Ga aan de slag met het teamkompas, waarin de taakgerichtheid van focus (N) en route (O) samenkomen met drive (Z) en verbondenheid (W).

Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar je overlegstructuur. Durf jij te zeggen dat het je eigenlijk energie kost, dat je denkt dat het anders kan en dat het dan meer effect zou hebben? Spreek je uit! Wees die krokodil (om maar even in de dierentuinsfeer te blijven) die als soort de dinosaurus heeft overleefd. Wees slim, pas je aan aan de veranderende tijd en hou vol.

Schrijver & spreker

GENIEKE HERTOGHS

Genieke Hertoghs neemt ons tenslotte mee in de fascinerende werking van het onbewuste brein. 98% van de tijd functioneren we vanuit dit brein. Ademen, luisteren, denken en praten: het wordt allemaal aangestuurd door het onbewuste brein. Wanneer we het bewuste brein aanzetten? Als  het onbewuste brein het vraagstuk niet op kan lossen en als er urgentie of belang is. Aan de hand van voorbeelden wordt duidelijk wanneer het onbewuste brein aanstaat en wanneer we juist het bewuste brein aanzetten.

Iedereen heeft zijn eigen scope, zijn persoonlijke manier van kijken naar de wereld. Die scope komt onbewust tot stand en bepaalt wat belangrijk is. Wat we onhandig doen als we met iemand praten? We stellen onze eigen scope centraal. Dat gaat prima als de ander die scope deelt. Maar werkt averechts als hij of zij een andere scope heeft. Het zet je op achterstand in het contact.

Naast deze twee elementen (het onbewuste brein en scope) speelt het ego een belangrijke rol. Het ego heeft een eigen afweermechanisme, dat functioneert als een soort poortwachter. Alle informatie die op het ego wordt afgevuurd wordt gewogen: is deze informatie “veilig” (komt overeen met iets dat al “eigen” is?) of probeert dit idee bijvoorbeeld het ego te veranderen?

Als wij mensen willen proberen te overtuigen, dan gaan we pushen. We gaan vertellen, beargumenteren, herhalen, etc. Effectief? Nee, want een push die niet overeenkomt met onze manier van kijken, ketst af op het defensiemechanisme van het ego. Het effect dat push vaak heeft, is het ontstaan en vervolgens de groei van weerstand. Je bereikt dus precies het tegenovergestelde van wat je wilde.

Wat werkt dan wel? Pull! Met pulltechnieken (er zijn er 35!) kom je wél door het defensiemechanisme heen. Met pulltechnieken bereik je de ander in het onbewuste besliscentrum. Als je pullt, voelt het onbewuste brein van de ander interesse, veiligheid en verbinding. En dat is het begin van invloed.

Nu je iets weet over het bewuste en onbewuste brein en hoe je het defensiemechanisme kan omzeilen, is stap 1 dus: in positie komen. Onderzoek oordeelvrij -of liever nog waarderend- de scope van je gesprekspartner. Het onbewuste brein van de ander zal interesse signaleren en zorgt voor waardering naar jou. Eenmaal in positie breidt kun je de scope van je gesprekspartner uitbreiden met nieuwe inzichten. Ten slotte kun je je gesprekspartner uitnodigen om iets te heroverwegen of zelfs om een ander besluit te nemen.

Kort samengevat: ga op onderzoek in de scope van de ander. Het levert altijd op!

De inspiratiesessies

Tijdens het Functioneel Beheer Kennisfestival van 2023 waren er zes inspiratiesessies die dieper ingingen op het thema gedrag.

Maurice Ummels & Arjen ten Brinke

FUNCTIONEEL BEHEER IN EEN AGILE OMGEVING

Functioneel Beheer is dé verbindingsschakel tussen de business en IT. In veel organisaties werken IT-ers al op een agile-scrum manier. De business zal moeten wennen aan de oplevering van producten en diensten die steeds in ontwikkeling zijn. Door Functioneel Beheer ook op een agile-scrum manier te laten werken kunnen zij businesspartners ‘infecteren’ om ook zo te denken. Nieuwe IT kan zo natuurlijker in de business ‘landen’. Ook zijn Functioneel Beheerders gemakkelijker in te passen in busdevops-teams. Mooi idee, maar kán dat eigenlijk wel voor Functioneel Beheer, werken op een agile-scrum-manier?

Martijn Aslander

DIGITALE FITHEID

Er worden dagelijks heel veel prikkels op ons afgevuurd en we zoeken er zelf nog veel meer op. Bovendien weten we totaal niet waar we al die informatie moeten laten en hoe we die weer terugvinden. Dit kost je nogal wat:

  • We zijn zo’n 240 uur per jaar aan het zoeken
  • we zijn 40 dagen per jaar aan het compenseren wat we vergeten of kwijt zijn
  • en het gehannes met computers kost tussen de 40 en 400 uur per jaar.

Niet alleen gaat dit ten koste van je mentale fitheid, maar zeker ook van je slagkracht. Tijdens deze inspriratiesessie neemt Martijn je mee in wat jouw rol is als functioneel beheerder om de digitale fitheid van de organisatie te vergroten.

Otto van den Hoven & Remco Wilders

RESULTAATGERICHT FUNCTIONEEL BEHEER

Vergaande digitalisering maakt ons leven meer en meer verweven met informatie en systemen. Innovaties volgen elkaar snel op. Om dienstverlening en bedrijfsprocessen te verbeteren worden continu nieuwe functionaliteiten ontwikkeld, geïntroduceerd en aangepast op feedback van eindgebruikers. Er is een pragmatische aanpak ontwikkeld die organisaties in staat stelt om de maximale waarde uit Functioneel Beheer te halen. Dit heet ‘resultaatgericht functioneel beheer’.

Andrea van der Vaart & Rob Verheul

VERANDEREN DOE JE SAMEN!

De organisatie staat voor een grote opgave: de implementatie van een nieuw systeem. Dit betekent nieuwe software, nieuwe werkwijzen, nieuwe processen.
Veranderen roept per definitie weerstand op. Zowel bij de gebruikersorganisatie als bij jouw collega’s van functioneel beheer. Waarom doet niet iedereen wat wij hebben afgesproken? De noodzaak is toch duidelijk?
In deze workshop gaan we met deze vraagstukken aan de slag! Welke instrumenten kun jij gebruiken om de weerstand om te buigen? Wij leren je hoe je veranderen simpel maakt!

Sjon Post, Bas van Gils & Annemarie Godijn

HOE ZET JE EEN OPLEIDINGSPROGRAMMA OP?

Eén van de taken van de functioneel beheerder is het opleiden van de gebruikersorganisatie. Maar hoe doe je dat dan? Hoe hou je rekening met alle individuele wensen en perspectieven van de gebruikersorganisatie? En welke processen en tools kun je hiervoor inzetten?

Tijdens deze workshop leer je om een opleidingsprogramma te ontwikkelen samen met de stakeholders. Ook kijken we naar het belang van opleiden en certificeren binnen het vakgebied van functioneel beheer.

Hendrika Vreugdenhil

HIGH PERFORMANCE TEAMS

Als functioneel beheerder werk je (meestal) in een team en elk team is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe zorg je ervoor dat je als team optimaal presteert om de eindgebruikers organisatie te kunnen ondersteunen? Tijdens deze workshop krijg je allerlei gereedschappen aangereikt om samen met je team een high performance team te worden.

Een impressie

Tijdens het Functioneel Beheer Kennisfestival van 2023 zijn er veel foto’s gemaakt. Hieronder vind je een selectie.

Partners

Wil je er in 2024 ook bij zijn?

Bestel dan nu snel je tickets!

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Recent Posts

Recent Comments

Geen reacties om te tonen.
Latest Posts
Ads
Categories